Γενικές πληροφορίες για την Κούβα

Κούβα

Ένας τόπος γεμάτος ζωή, μουσική και χρώμα. Η Κούβα με τους ψηλούς φοίνικες, την τροπική, εξωτική βλάστηση, τις φυτείες ζαχαροκάλαμου και τις απέραντες γαλάζιες παράλιες.

Η Κούβα του Castro, του Che, της Επανάστασης.

Εκρηκτική μουσική, χορός, φλερτ, ρούμι και πούρα. Πρόσωπα γελαστά, φιλικά.

Συνθέτη κουλτούρα και κτίρια σπάνιας αρχιτεκτονικής και αξίας. Η Ιστορία ενός πλούσιου παρελθόντος και το παρόν ενός τόπου που αλλάζει, αλλά στην ουσία μένει ο ίδιος.

Ζήστε τις δεκαετίες του ‘50, του ‘60 και του ’70 με ένα μοχίτο, ένα πούρο Αβάνας, με φόντο τις Chevy και τις Cadillac. Ζήστε την Κούβα μέσα από τα 16 χρονιά εμπειρίας μας εδώ. Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν, σήμερα, με μηχανή του χρόνου την Κούβα.

Ο καιρός στην Κούβα

Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 27°C μέχρι 32°C την ήμερα και από 19°C μέχρι 24°C την νύχτα, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να παρουσιάζονται τους μήνες Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σημαντικό ρόλο παίζει η πολύ υψηλή υγρασία, η όποια κυμαίνεται από 72% – 80% και κάνει τη θερμοκρασία να μοιάζει αρκετά υψηλότερη, μέχρι και 7 βαθμούς.

Ηλιοφάνεια υπάρχει τις περισσότερες ώρες, ακόμα και τους μήνες των βροχών. Οι βροχές συνήθως έχουν διάρκεια 2 ωρών και εκδηλώνονται νωρίς το πρωί, αργά το απόγευμα και κατά την διάρκεια της νύχτας. Ακόμα και τους μήνες που δεν εκδηλώνονται βροχοπτώσεις μια ομπρέλα θα ήταν απαραίτητη. Μια ζακέτα ή ένα ελαφρύ μπουφάν θα ήταν χρήσιμα την χειμερινή περίοδο. Επίσης, θα προτείναμε να έχετε μαζί σας καπέλο και δροσερά ρούχα.

Το ρεύμα στην Κούβα

Το ρεύμα στην Κούβα είναι 110V/55HZ, όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Τα περισσότερα ξενοδοχεία -και σχεδόν όλα τα Casa Particular- έχουν πρίζες 220V. Κάλο θα είναι, όμως, να έχετε μαζί σας έναν προσαρμογέα πρίζας για ευρωπαϊκό φις, διότι αν και οι πρίζες διαθέτουν 220V, είναι Αμερικανικού τύπου (με μακρόστενες σχισμές, αντί για τις στρογγυλές τρύπες). Επίσης, ο προσαρμογέας θα σας επιτρέψει να χρησιμοποιείτε συσκευές διπλής τάσης (φορτιστής κινητού, τάμπλετ, κτλ.) που λειτουργούν και με 110 και με 220 V.

Internet στην Κούβα

Το διαδίκτυο στην Κούβα βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια, παρόλο που έχουν σημειωθεί πολλά βήματα προόδου. Η σύνδεση στο ιντερνέτ γίνεται από σημεία Wi-Fi τα όποια βρίσκονται συνήθως σε ξενοδοχεία, μεγάλα πάρκα, κρατικά κτίρια κτλ., με τη διαφορά ότι ο χρήστης, πέρα από το σήμα, θα πρέπει να αγοράσει ειδικές κάρτες προπληρωμένου χρόνου. Αυτές οι κάρτες βρίσκονται στα σημεία πώλησης της ETECSA (Κρατικός Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών) αλλά είναι δυσεύρετες. Υπάρχουν όμως στην παράλληλη αγορά, με ένα επιπλέον κόστος.

Τα ξενοδοχεία παρέχουν πακέτα σύνδεσης στο ίντερνετ, αλλά με ακριβότερες τιμές. Το τελευταίο διάστημα πολλά ξενοδοχεία είτε έχουν προσαρμόσει τις τιμές τους στα επίπεδα της ETECSA, είτε προσφέρουν διάφορα πακέτα προσφορών. Φυσικά, οι ταχύτητες του διαδικτύου είναι ακόμα πολύ χαμηλές.

Τηλέφωνα στην Κούβα

Ο κωδικός από την Ελλάδα για την Κούβα είναι +53. Οι κλήσεις από σταθερό ή κινητό από και προς Κούβα μέσω ελληνικού τηλεφώνου, έχουν παρά πολύ υψηλές χρεώσεις είτε καλείτε, είτε σας καλούν. Τα γραπτά μηνύματα έχουν πολύ πιο λογικό κόστος.

Διαφορά ώρας

Η Κούβα είναι 7 ώρες πίσω από την Ελλάδα. Όταν στην Κούβα είναι 12 το μεσημέρι, στην Ελλάδα είναι 7 το απόγευμα.

Ασφάλεια στην Κούβα

Η Κούβα, σε γενικά επίπεδα, είναι μια πολύ ασφαλής χώρα. Πάντα, όμως, είναι κάλο να παίρνετε τις προφυλάξεις που αντιστοιχούν σε μια μεγάλη και πολυσύχναστη πόλη/περιοχή. Κινητό τηλέφωνο, φωτογραφική μηχανή, τάμπλετ, πορτοφόλι ή την τσάντα σας, κάλο θα ήταν να μην τα έχετε σε κοινή θεά. Επίσης, περιοχές που δεν γνωρίζετε ή που έχουν ελλιπή φωτισμό, καλό θα ήταν να τις αποφεύγετε.

Υγεία & Περίθαλψη

Δεν απαιτείται κανενός τύπου εμβολιασμός για να ταξιδέψετε στην Κούβα. Ασθένειες του τρίτου κόσμου δεν υπάρχουν στην Κούβα. Το σύστημα υγείας είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Αν και σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία υπάρχουν διεθνή φαρμακεία κάλο θα ήταν να φέρετε τα φάρμακα που χρειάζεστε, ή μπορεί να χρειαστείτε (π.χ. παυσίπονα). Αυτό γίνεται διότι υπάρχει ακόμα το εμπάργκο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Απαραίτητα είναι το αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και το εντομοαπωθητικό.

Χρήματα στην Κούβα

Η Κούβα χρησιμοποιεί δυο νομίσματα. Το ένα είναι το Κουβανικό Πέσο – CUP, το όποιο χρησιμοποιούν ουσιαστικά και κατά κύριο λόγο οι Κουβανοί πολίτες και το Πέσος Κοβερτίμπλε/Μετατρέψιμο Πέσο – CUC, το όποιο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στους τουρίστες. Τα ευρώ και οποιοδήποτε άλλο ισχυρό νόμισμα θα σας το μετατρέψουν σε CUC ανάλογα με την τρέχουσα ισοτιμία της ημέρας, η όποια αλλάζει συχνά, αλλά χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις.

Προσοχή! Μην πάρετε μαζί σας δολάρια Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, διότι για την μετατροπή τους (αυτών και μόνο των δολαρίων) θα σας ζητήσουν να πληρώσετε φόρο 10%.

Σε καμία περίπτωση δεν αλλάζουμε χρήματα στο δρόμο ή σε σημεία που δεν έχουν εμφανώς αναρτημένες τις ισοτιμίες. Παράνομα ανταλλακτήρια υπάρχουν, αλλά κάλο θα είναι να τα αποφεύγουμε. Χρήματα αλλάζουμε μόνο στις τράπεζες και στα επίσημα ανταλλακτήρια που φέρουν το όνομα CADECA. Το αρνητικό είναι ότι θα πρέπει να στηθούμε για πολύ χρόνο στην ούρα, που συνήθως είναι τεράστια.

Επίσης, κάποια ξενοδοχεία διαθέτουν ανταλλακτήριο χρημάτων, αν και κάποιες φορές, άσχετα εάν η ισοτιμία είναι λίγο μεγαλύτερη, αλλάζουν τα Ευρώ σαν ένα προς ένα με το CUC. Στα μικρά ποσά που αλλάζουμε η διαφορά είναι σχεδόν αμελητέα.

ΑΤΜ (μηχανήματα ανάληψης μετρητών) υπάρχουν σε αρκετά σημεία, αλλά δέχονται μόνον κάρτες VISA και όχι MAESTRO. Το όριο ανάληψης ανέρχεται στα 400 CUC, ασχέτως αν το όριο της κάρτας σας είναι μεγαλύτερο. Κάρτες MASTERCARD -όχι MAESTRO- γίνονται δέκτες μόνον στα ταμεία της τράπεζας ή της CADECA.

Σημαντικό είναι, επίσης, ότι καμία κάρτα που έχει εκδοθεί από αμερικάνικη τράπεζα (ή υπάγεται σε αμερικανικό σύστημα) δεν γίνεται δεκτή πουθενά, λόγω του εμπάργκο.

Τέλος, για να αποφύγετε τυχόν χρεώσεις στην κάρτα σας κάλο θα ήταν να είναι χρεωστική/αναληπτική και όχι πιστωτική.

Σημαντική σημείωση σχετικά με το πρόγραμμα, ωράρια, απρόοπτα κλπ.

Η Κούβα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα ώστε να θέσει τις υπηρεσίες και τις παροχές της σε σταθερά επίπεδα τα οποία διαρκώς βελτιώνονται. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά. Δεδομένου ότι η Κούβα δεν είναι Ευρώπη, συχνά-πυκνά στα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (όπως μνημεία, μουσεία, πάρκα, εστιατόρια, κρατικές υπηρεσίες, ενυδρεία, ξενοδοχεία κτλ.) τα προγράμματα, τα ωράρια, οι αριθμοί τηλεφώνων τους κ.ά., αλλάζουν χωρίς καμία ειδοποίηση.

Φυσικά, δεν είναι εφικτό να αλλάξουμε τις πράξεις ενός δυσκίνητου και γραφειοκρατούμενου κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρισκόμαστε προ απροόπτων εξελίξεων – αποφάσεων του Κράτους που μας αναγκάζουν να αλλάξουμε την ροη του προγράμματος. Ζητάμε συγγνώμη για αυτό και σας δηλώνουμε ότι το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για τις αλλαγές των ωραρίων και των προγραμμάτων των κρατικών Κουβανικών επιχειρήσεων και ότι η σειρά του προγράμματος, βάσει αυτών των αλλαγών, μπορεί να διαμορφωθεί ή να αλλάξει χωρίς προειδοποίηση. Πάντα, όμως, σεβόμενοι τους πελάτες μας έχουμε έτοιμες εναλλακτικές λύσεις.

Θα θέλαμε επίσης να σας γνωστοποιήσουμε ότι σε περίπτωση που η υπερατλαντική σας πτήση καθυστερήσει σημαντικά για λογούς ανωτέρας βίας -όπως στάση προσωπικού σε αεροδρόμια, κακοκαιρία, μηχανική βλάβη κτλ.- το γραφείο μας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να αναπληρώσει τις όποιες δραστηριότητες ή επισκέψεις χαθούν κατά την καθυστέρηση. Επίσης, να τονίσουμε ότι στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και σεβόμενοι τον χρόνο και τα χρήματα που έχετε δαπανήσει, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καλύψουμε ό,τι έχετε χάσει από το πρόγραμμα. Πάντα, φυσικά, παίζει ρόλο το μέγεθος της καθυστέρησης και η τουριστική κίνηση της εποχής.

Τελευταίες συμβουλές & πληροφορίες

Η Κούβα είναι μια χώρα που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες οι οποίες σίγουρα δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες και η παραπληροφόρηση είναι ένα φαινόμενο αρκετά συνηθισμένο. Υπάρχουν πολλοί «ειδικοί», αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Προσοχή, λοιπόν, σε ό,τι έχει να κάνει με τα χρήματα και τις πιστωτικές σας κάρτες. Το διαβατήριό σας θα πρέπει να είναι με ισχύ τουλάχιστον 6 μηνών πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας. Χρειάζεστε τουριστική VISA.

Δικαιούστε μια βαλίτσα 23 κιλών με άθροισμα των τριών διαστάσεων της βαλίτσας τα 158 εκατοστά και μια χειραποσκευή 10 κιλών,  Μ*Π*Υ / 55*35*25, δωρεάν.

Επιτρέπεται -επίσης δωρεάν- ξεχωριστά φωτογραφική μηχανή, Η/Υ, ομπρέλα, μικρός χαρτοφύλακας ή τσάντα, με το συνολικό τους βάρος να μην ξεπερνά τα 12 κιλά.

Μην ξεπεράσετε σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα όρια, διότι θα κληθείτε να πληρώσετε ακόμα και τις μικρές διάφορες. Αποσκευές που ξεπερνούν τα 32 κιλά μεταφέρονται με υπηρεσίες Cargo.

Για την ασφάλεια των αποσκευών σας προτείνουμε να χρησιμοποιείτε ανθεκτικά λουκέτα, όχι πολύ μικρού μεγέθους και να μην μεταφέρετε Η/Υ, laptops, κοσμήματα και χρήματα μέσα σε αυτές.

Πάντα να αναγράφεται το όνομα και το κινητό σας τηλέφωνο μαζί με τον κωδικό τηλεφώνου της χώρας σας (π.χ. Ελλάδα 0030 ή +30) στην ετικέτα που φέρουν οι βαλίτσες. Προσοχή, πότε μην γράφετε την διεύθυνση σας.

Επίσης, ένα μικρό χαρτί με τα ιδία στοιχειά κάλο θα ήταν να υπάρχει και στο εσωτερικό της βαλίτσας για την περίπτωση που η εξωτερική ετικέτα χαθεί. Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για την κλοπή ή διάρρηξη των αποσκευών σας, κάτι το οποίο ισχύει και για την διάρκεια του προγράμματος της εκδρομής σας.

Τέλος, θα παρακαλούσαμε στην περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος που τυχόν παρουσιαστεί κατά την διάρκεια της παραμονής σας στην Κούβα, να επικοινωνήσετε άμεσα με τον αντιπρόσωπο μας. Σε άλλη περίπτωση ουδεμία ευθύνη μπορεί να αποδοθεί στο γραφείο μας.

Να σημειώσουμε ότι δεν φέρουμε ευθύνη για κρατήσεις που έχουν γίνει μέσω άλλου πρακτορείου.
Σε όποια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ανάλογο γραφείο.

Start typing and press Enter to search