Πούρα Αβάνας …Ο Ηγέτης του Καπνού

Η σύσταση του εδάφους, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, η τεχνογνωσία, η εμπειρία εκατοντάδων ετών. Τα πούρα Αβάνας είναι συνώνυμα της Κούβας και θεωρούνται το ίδιο πολύτιμα όσο ένα ακριβό μπουκάλι κρασί.

Είναι το σήμα κατατεθέν της Κούβας. Σύμβολο πολλών επιφανών ανδρών και γυναικών -σίγουρων για τον εαυτό τους- σε όλο τον κόσμο. Είναι 100% χειροποίητα, μαλακά στο άγγιγμα, άκρως αρωματικά, με κύριο χαρακτηριστικό την απολαυστική βραδεία τους καύση. Για τους μύστες σηματοδοτούν την υπέρτατη απόλαυση μετά από ένα επίσημο δείπνο, την επισφράγιση μιας σημαντικής συμφωνίας, το άναμμά τους σημαδεύει τον εορτασμό ενός σημαντικού γεγονότος της καθημερινής ζωής.

Κάθε λάτρης του πούρου επιμένει φανατικά στην αγαπημένη του μάρκα. Ο Φιντέλ είχε τα Cohiba Corona Especial. Ο Wisnston Churchill κάπνιζε Romeo y Julieta. Ο αμερικάνος ηθοποιός Orson Welles, Montecristo κ.ο.κ. Το πιο εμβληματικό προϊόν της Κούβας, τα τελευταία 18 χρόνια, γιορτάζει τη φήμη του παρέα με χιλιάδες παρευρισκόμενους στο ετήσιο Festival del Habano στην πρωτεύουσα Αβάνα.

Τα καλύτερα πούρα στον κόσμο παράγονται στην Κούβα και ήδη από τον 17ο αι. αποτελούν τον πυλώνα της οικονομίας της Μητρόπολης της Καραϊβικής. Τυλίγονται ένα-ένα στο χέρι σε εργοστάσια όλης της χώρας, το χαρμάνι τους αποτελείται αποκλειστικά από κουβανέζικα καπνά (σε αντίθεση με αυτά που παράγονται στη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα, το Μεξικό και άλλες καπνοπαραγωγές χώρες), ενώ η ιεροτελεστία της συγκομιδής, της αποξήρανσης, του κοψίματος και το τύλιγμα αποτελούν μια ιδιαιτέρως κοπιαστική διαδικασία καθώς συνολικά περιλαμβάνει περίπου 500 επιμέρους χειρονακτικά στάδια. Αξίζει να αναφερθεί πως για να φτιαχτεί ένα πούρο μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 100 φύλλα καπνού.

Σύμφωνα με την παράδοση το πρώτο πούρο «εθεάθη» από τον Χριστόφορο Κολόμβο και τους Ισπανούς εξερευνητές του το 1492, όταν αντίκρισαν τους ιθαγενείς του νησιού να καπνίζουν ένα είδος «πρωτόγονου τσιγάρου». Το φυτό ονομαζόταν «cohiba», ο δε σωλήνας από τον οποίο εισέπνεαν το καπνό λεγόταν «tabaco». Η λέξη cigar, σύμφωνα με μία εκδοχή, προέρχεται από την ομόηχή της, «ciquar» ή «sikar», τον πρόγονο του σημερινού πούρου στην γλώσσα των Μάγια.

Ως ήταν φυσικό, η εθιστική αυτή ανακάλυψη ταξίδεψε μαζί τους πίσω στη Γηραιά Ήπειρο. Από τις όχθες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με το πέρας του χρόνου μετοίκησε ως συνήθεια σε όλη τη Γη, διαδόθηκε ως η αγαπημένη απόλαυση χιλιάδων προσωπικοτήτων -βασιλιάδων, πολιτικών, καλλιτεχνών, διανοουμένων, επαναστατών-, οι οποίοι λάτρεψαν το κύρος που τους έδινε, έφτασαν σε σημείο να ταυτίζονται μαζί της. Ο Winston Churcill, o Che Guevara, ο Fidel Castro, o John Kennedy, ο λόρδος Βύρωνας, ο Ernest Heminway, ο Alfred Histckock είναι μόνον μερικοί από τους φανατικούς λάτρεις των πούρων, ο καθένας με ουκ ολίγες καταγεγραμμένες ιστορίες να στροβιλίζονται γύρω από τον ηδονικό τους σύντροφο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ιστορική στιγμή που θέλει τον Πρόεδρο της Αμερικής John Kennedy, πριν την υπογραφή του εμπάργκο το ’60, να παραγγέλνει όλα τα αποθέματα H. Uppman Petit Corona –την αγαπημένη του μάρκα- που υπήρχαν διασκορπισμένα σε όλη τηWashington, καθώς ήξερε από πρώτο χέρι, πως δεν θα τα ξανάβρισκε στις ΗΠΑ…

Habanos | Το θαύμα της Κούβας

Φημισμένα τοις πάσι και πέρα για πέρα θρυλικά τα πούρα Αβάνας μένουν γνωστά ως «habanos», η παραγωγή και διάθεση των οποίων διεξάγεται υπό την αιγίδα της επίσημης κρατικής εταιρίας της Κούβας, η οποία ελέγχει την ποιότητα και εξαγωγή τους σε όλο τον κόσμο – λόγω του εμπάργκο, πέραν των ΗΠΑ. Ως προσπάθεια αποφυγής των πολλαπλών απομιμήσεων κάθε habanos φέρει σφραγίδα αυθεντικότητας (με την κουβανική σημαία και την εικόνα μιας φυτείας καπνού), ενώ αριθμώνται πάνω από 25 μάρκες πούρων με διασημότερες τις: Cohiba, Montecristo, Partagas, Trinidad, Cuava, San Cristobal, Romeo y Julieta, H. Upmann, Punch κ.ά. Βεβαίως, τα πούρα δεν είναι φθηνά, ούτε όταν σκοπεύεις να τα αποκτήσεις στην «μητέρα» Κούβα. Το κόστος ενός Cohiba ή ενός Upmann υπολογίζεται στα €25, ενώ άλλα αγγίζουν ακόμα και τα €50 έκαστο.

Φέτος το καλοκαίρι, προς τιμήν των 90ων γενεθλίων του πλέον εκλιπόντα «κομαντάντε» Φιντέλ, ο 72χρονος Κουβανός κατασκευαστής πούρων «Κουέτο» κατέρριψε το προσωπικό του ρεκόρ Guinness (μέχρι τότε ήταν τα 82 μ.!), φτιάχνοντας το μεγαλύτερο πούρο στον κόσμο, μήκος 90 μ.

Όσον αφορά πάντως στις καπνοπαραγωγές περιοχές του μεγαλύτερου νησιού της Καραϊβικής, αυτές είναι πέντε, με διασημότερη και πλέον φημισμένη το Pinar del Rio της Vuelta Abajo, στην οποία γεννιέται ο πιο ποιοτικός και πιο δημοφιλής καπνός. Εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα αγροκτήματα, εκεί συγκεντρώνεται το 80% της συνολικής παραγωγής της χώρας. Η αναφερόμενη και ως «Μέκκα του καπνού» λειτουργεί ως μαγνήτης για τους τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται τις φάρμες που έχουν ανοίξει τις πύλες τους για το κοινό προσφέροντας μια εκ των έσω ματιά στην τοπική τελετουργία. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι γνώστες, η παραγωγή του καπνού δεν διαφέρει πολύ από την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Η ποιότητα του καρπού, το υπέδαφος, οι καιρικές συνθήκες, η σωστή ωρίμανση, η γνώση και η ικανότητα του εκάστοτε τεχνίτη πιστοποιούν το άψογο αποτέλεσμα. Και όταν το αποτέλεσμα είναι όντως άψογο, υπενθυμίζει τη ρήση του Γάλλου συγγραφέα Victor Hugo, που ως ένας από τους βασικούς εκφραστές του ρομαντισμού, είπε: «ο καπνός είναι το φυτό που μεταμορφώνει τις σκέψεις σε όνειρα»…

από την Ηλέκτρα Φατούρου

Εκδρομή σε βιοτεχνία κατασκευής πούρων

Ένα ταξίδι στην πιο φημισμένη κοιλάδα της Κούβας, στη δυτική πλευρά του νησιού, στο Pinar Del Rio και την Vinales.

Στην περιοχή ευδοκιμούν τα καλυτέρα καπνά και εκεί γίνεται η μεγαλύτερη παραγωγή πουρών στον κόσμο. Στο εργοστάσιο που θα επισκεφτούμε θα δούμε πως κατασκευάζονται κάποιες από τις πιο διάσημες μάρκες πουρών και θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τον καλύτερο τεχνίτη πουρών της Κούβας.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

electricityΗ καλύτερη εποχή για ταξίδι στην Κούβα