Η καλύτερη εποχή για ταξίδι στην Κούβα

Εξαρτάται τι θες να κάνεις. Η καλύτερη περίοδος για ταξίδι στην Κούβα δεν είναι μόνο ζήτημα καιρού. Οι πολλαπλές προτάσεις στα δρώμενα του μεγαλύτερου νησιού της Καραϊβικής ορίζουν μια αξέχαστη εμπειρία.

Το κλίμα της Κούβας

Ο καιρός θεωρείται πιο ζεστός από Μάιο μέχρι Οκτώβριο με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 33°C – 38°C. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη περίοδος είναι και η περισσότερο βροχερή, με τους χαρακτηριστικούς τυφώνες να κάνουν την εμφάνισή τους ανά 1-2 χρόνια.

Η ξηρή περίοδος διαρκεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από τους 27°C έως τους 30°C την ημέρα και 19°C – 21°C τη νύχτα.

Το νησί έχει καταπληκτικό τροπικό κλίμα και διατρέχει μία μακρά περίοδο ζεστών και φωτεινών ημέρων με ελάχιστες βροχοπτώσεις, ειδικά στην Αβάνα και στα παράλια της. Το καλύτερο κλίμα το έχει συγκριτικά η νότια ακτογραμμή, η οποία προστατεύεται από του ΒΑ ανέμους που πνέουν στον ωκεανό.

Αν σκοπεύετε να επισκεφτείτε την Κούβα την ξηρή περίοδο, ο έγκαιρος σχεδιασμός και οι κρατήσεις είναι απαραίτητες τουλάχιστον 9 μήνες πριν. Αν σας ενδιαφέρει η περίοδος από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο και η περίοδος του Πάσχα -η πιο υψηλή τουριστικά περίοδος της χώρας-, καλό θα είναι να σχεδιάσετε το ταξίδι σας 12 μήνες νωρίτερα, ώστε να βρείτε αυτά που θέλετε – και βέβαια σε καλύτερες τιμές.

Δρώμενα στην Κούβα

Πολλά και διαφορετικά δρώμενα εμπλουτίζουν την εμπειρία σας, άλλα με διεθνή ακτινοβολία και άλλα μικρότερης εμβέλειας. Τα κυριότερα φεστιβάλ και πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη είναι τα εξής:

 

HABANOS FESTIVAL

http://www.habanos.com | 27 Φεβ-3 Μαρ 2017

Η Αβάνα προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το XIX Habanos Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ πούρων στον κόσμο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος πάνω από 1.500 συμμετέχοντες από 50 χώρες. Οι διάσημοι κατασκευαστές πούρων Hoyo de Monterrey, Cohiba, Cuaba, H. Upmann, Quai D’Orsay, Montecristo κ.ά., παρουσιάζουν τη νέα σειρά παραγωγής τους, τα νέα σχέδια και vitolas (διαστάσεις) που καθορίζουν τις μελλοντικές τάσεις της αγοράς.

HABANA FILM FESTIVAL

http://habanafilmfestival.com | Δεκ 2017
Festival Internacional del Nuevo Cine Latinoamericano

Ανεπίσημα γνωστό και ως Habana Film Festival, ξεκίνησε το 1979 και προβάλει σε διάφορους κινηματογράφους της πόλης -κάθε μέρα-όλη ημέρα και για όλη την εβδομάδα- κορυφαίες ταινίες του Λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου. Το σημείο εστίασης του φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του νέου κύματος των ανερχόμενων σκηνοθετών και η προσέλκυση των φορέων διανομής και προώθησης ταινιών. Εκτός του διαγωνιστικού παρουσιάζονται και διεθνείς συμμετοχές.

HABANA BIENNAL

Νοε 2018

Αναγνωρισμένη ως μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Κούβας, η 13η Μπιενάλε της Αβάνας έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2017. Πρόκειται για μία παράδοση η οποία λαμβάνει χώρα κάθε 2-3 χρόνια εδώ και 2 δεκαετίες και παρά την τριετή της φύση, έχει διατηρήσει το φήμη της ως διεθνώς αναγνωρισμένο δρώμενο υψηλής σύλληψης.

Κατά την περίοδο της εκδήλωσης η μητρόπολη της Κούβας μετατρέπεται σε μια ζωντανή έκθεση με την ενθουσιώδη συμμετοχή Κουβανών και διεθνών καλλιτεχνών, οι οποίοι προβάλλουν τα έργα τους σε αστικούς χώρους, γκαλερί και πολιτιστικά ιδρύματα. Η Μπιενάλε της Αβάνας έχει έτος ίδρυσης το 1984 και θεωρείται ως το πιο σημαντικό σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες από μη δυτικές χώρες. Περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, εργαστήρια, master classes και έργα από περισσότερες από 40 χώρες, ενώ οι τελευταίες διοργανώσεις παρουσιάζουν ολοένα πιο πρωτότυπα και «δυνατά» έργα Κουβανών καλλιτεχνών, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα «βαρόμετρα» της αλλαγής του status της Κούβας.

HAVANA INTERNATIONAL JAZZ FESTIVAL 2017

http://jazzfestival2017.com | 11-19 Δεκ 2017

Μετρά 38 χρόνια ζωής και συγκεντρώνει τις πλέον καταπληκτικές συναντήσεις jazz μουσικής και αυτοσχεδιασμού σε μικρά στέκια στο Vedado, όπως το La Zorra y Cuervo και το Jazz Café, πνιγμένα σε αρώματα καπνού πούρων και ρουμιού.

Οι ημερομηνίες για φέτος δεν είναι ακόμα επιβεβαιωμένες.

FERIA INTERNACIONAL DEL LIBRO

http://www.filcuba.cult.cu  | 25 Απρ – 8 Μαΐου 2017

Η ετήσια Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Αβάνας προσελκύει χιλιάδες πιστούς κατά τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της διοργάνωσης. Οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν, να αγοράσουν βιβλία και να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις και συναυλίες. Όσον αφορά τις θεματικές, εκπροσωπούνται όλα τα είδη -ποίηση, πολιτική, παιδική λογοτεχνία, μέχρι βιβλία μαγειρικής. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποτελεί τη ζωντανή απόδειξη της αγάπης των Κουβανών για τον κόσμο του βιβλίου και κάθε χρόνο αφιερώνεται στα λογοτεχνικά έργα μιας διαφορετικής χώρας.

INTERNATIONAL BALLET FESTIVAL OF HABANA

info | 6 Οκτ – 2 Νοε 2018

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αγαπημένα γεγονότα της χώρας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου της Αβάνας, προσελκύει κορυφαίους χορευτές από όλο τον κόσμο οι οποίοι συνεργάζονται με τους καλλιτέχνες του Εθνικού Μπαλέτου της Κούβας. Το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μπαλέτου της Αβάνας πραγματοποιήθηκε το 1960 και από το 1974 τελείται κάθε δυο χρόνια. Μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο διάσημο φεστιβάλ μπαλέτου στην Κούβα και ένα από τα περισσότερο αναμενόμενα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εναλλακτικές σκηνές & δραστηριότητες

SKATEBOARDING

Το skateboarding στην Κούβα έχει γίνει «ένας επαναστατικός τρόπος ζωής για τη νέα γενιά».

Από την εμφάνισή του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η ανάπτυξη υπήρξε ταυτόχρονα αργή και «υπόγεια». Χωρίς την απαιτούμενη αναγνώριση ή υποστήριξη από την κυβέρνηση, δίχως την κατασκευή υποδομών, την εξασφάλιση σανίδων και εξοπλισμού λόγω του εμπάργκο, το αγαπημένο άθλημα της νεολαίας στηρίχτηκε ως επί το πλείστον στην εφευρετικότητα και την ενεργητικότητα των εγχώριων skater. Σιγά σιγά όμως τα πράγματα αλλάζουν, το αγώνισμα υποστηρίζεται ολοένα και περισσότερο από ξένους αθλητές και οργανισμοί όπως οι Amigo Skate, βοηθούν στο γεγονός οι νέες και καλύτερες σανίδες να βρουν το δρόμο τους στην τοπική αγορά…

SCUBA

Δεν είναι τυχαίο που ο Φιντέλ Κάστρο στα νιάτα του ήταν φανατικός δύτης, καθώς η 5.646 χιλιόμετρων ακτογραμμή της Κούβας μετρά ουκ ολίγες καταδυτικές περιοχές. Για παράδειγμα «Το Νησί της Νιότης» (Isla de la Juventud) είναι ένα θαλάσσιο καταφύγιο με σπήλαια, drop-offs και ναυάγια το οποίο είναι προστατεύεται από τους επικρατούντες νοτιοανατολικούς ανέμους. Κάποιες από τις διασημότερες καταδυτικές περιοχές εντοπίζονται στο αρχιπέλαγος Jardines de la Reina, στο οποίο φτάνετε με liveaboard ή στο Jardines de la Reina, στους «Κήπους της Βασίλισσας», ένα αρχιπέλαγος που εκτείνεται σε μήκος 150 χιλιόμετρων. Συγκεκριμένα «Οι Κήποι» αναδείχτηκαν ως θαλάσσιο καταφύγιο τη δεκαετία του 1990 και σήμερα λειτουργούν ως εθνικό πάρκο με περιορισμένες δραστηριότητες. Μόνο μερικές εκατοντάδες δύτες έχουν πρόσβαση στα νερά τους κάθε χρόνο.

Η καλύτερη περίοδος για καταδύσεις στην Κούβα ξεδιπλώνεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Απριλίου -οπότε η μέση θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται στους 25 °C-, παρόλο που οι τιμές τότε είναι υψηλότερες. Τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο το νερό είναι περισσότερο δροσερό ενώ φτάνει στη μέγιστη θερμοκρασία Ιούλιο με Οκτώβριο. Τους πιο κρύους μήνες θα χρειαστείτε στολή πάχους 5mm, ενώ αυτή των 3mm μα είναι αρκετή για το καλοκαίρι. Σημειώστε πως η  ανατολική ακτογραμμή υπόκειται σε τυφώνες από τον Ιούλιο έως τον Νοέμβριο, ενώ σε γενικές γραμμές η Κούβα αντιμετωπίζει έναν τυφώνα κάθε δύο χρόνια.

Σχεδίασε το ταξίδι σου

Η φόρμα σχεδιασμού ταξιδιού σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε κάποιες από τις ήδη υπάρχουσες εκδρομές ή να προσθέσετε προορισμούς & δρώμενα που θέλετε να παρακολουθήσετε.

Βάσει των επιλογών σας, θα συγκεντρώσουμε όλες τις πληροφορίες και θα σας απαντήσουμε το συντομότερο.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search

Πούρα Αβάνας